Quan he de canviar la corretja de distribució del meu cotxe?

Quan he de canviar la corretja de distribució del meu cotxe?

És igual que el teu cotxe siga dièsel o gasolina. Hui la gran majoria tenen corretja de distribució.

Aquesta corretja és un element de desgast del motor i ha de ser substituïda en el seu termini estipulat. De no fer-ho, ens arrisquem a una avaria de motor catastròfica. Aquest senzill component s’encarrega que totes les peces del motor funcionen amb una correcta sincronització. Alguns motors tenen distribució per cadena, que hauria de durar en la major part dels casos la vida del vehicle, però la gran majoria és de goma i els deteriora pel km o pel temps.

Què és la corretja de distribució? Com sé si el meu cotxe la té?

La corretja de distribució és un element clau per al correcte funcionament de qualsevol motor de combustió, siga dièsel o gasolina. Aquesta corretja, mitjançant un conjunt de corrioles i tensors, connecta el cigonyal del motor amb els arbres de lleves, encarregats de regular l’obertura i tancament de les vàlvules d’admissió i fuita. Les vàlvules són les que permeten que el combustible i l’aire entren en el motor, expulsant els gasos de la combustió a l’exterior del cotxe. Parlant clar, aquesta corretja s’encarrega que tots els elements mecànics d’un motor de combustió interna funcionen de manera síncrona.

Les corretges de distribució estan fetes de goma. El seu nucli és de fibra de vidre i solen tindre un recobriment de tefló per a maximitzar la seua durabilitat.

Com pots saber si el teu motor usa corretja o cadena? La forma més senzilla és consultar el manual d’usuari del teu cotxe. En ell es detallarà quins motors del teu cotxe usen corretja de distribució, i quins no, a més dels seus intervals de manteniment. Si no tens a mà el manual del cotxe o s’ha perdut, pots consultar amb nosaltres telefonant al 658 847 163 i tractarem al més aviat possible de donar-te totes les respostes que necessites, també pots preguntar altres operacions de manteniment i reparacions del teu vehicle.

Quines avaries puc tindre si no canvie la corretja de distribució?

Clar i ras, pots quedar-te sense motor. Si deixes que la corretja de distribució es desgaste i no la substitueixes, acabarà trencant-se. Si la corretja de distribució es trenca, es perd la sincronia entre pistons i vàlvules. En el millor dels casos, el motor es pararà i no tornarà a arrancar fins que no tinga una altra corretja de distribució instal·lada i correctament possada a punt. Això és, si el teu motor és un motor de «no interferència». És a dir, un motor en el qual la carrera dels pistons no ocupa el buit de les vàlvules quan aquestes estan obertes. Males notícies: quasi tots els motors moderns són motors d'»interferència».

No te la jugues: si la corretja es trenca, el teu motor pateix una avaria molt forta.

És a dir, si la corretja de distribució es parteix, el pistó perd la seua sincronia amb les vàlvules, i acabarà impactant contra elles en qüestió de mil·lisegons. La velocitat lineal d’un pistó d’un motor a un règim habitual és de desenes de metres per segon. Quan el pistó impacta amb les vàlvules les doblega, a més de causar danys en la seua pròpia superfície i en la culata. És una avaria catastròfica del motor, replicada possiblement en diversos dels seus cilindres. La reparació ascendeix a no pocs milers d’euros, i sol implicar instal·lar un motor nou en el cotxe.

Quant costa canviar la corretja de distribució?

Canviar la corretja de distribució no és un procediment excessivament car. La corretja no sol costar molt, unes desenes d’euros, el que passa és que sempre es recomana reemplaçar a part de la corretja, les corrioles, els tensors, a més de la bomba d’aigua del cotxe.

Cada cotxe és un món, però en motors davanters transversals d’accés més o menys senzill, en altres cotxes aquesta operació pot implicar desmuntar mig frontal, mig motor o fins i tot traure el motor del cotxe – habitual en alguns esportius de motor central.

És una operació intensiva en mà d’obra, ja que el cost de les peces a substituir sol ser bastant contingut.

Però ja saps que AUVI el pot fer un pressupost sense compromís, telefonant al 658 847 163 i tractarem el més aviat possible de dir-te el cost per al teu cotxe, així com donar-te totes les respostes que necessites sobre la distribució o operacions de manteniment i reparacions del teu vehicle.